A importância da qualificação de manipuladores de alimentos: estudo de caso na produção de salgados na cidade de Mariana/MG

Authors

  • Vera Lúcia de Miranda Guarda Universidade Federal de Ouro Preto
  • Aline Fonseca Bornachi Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)
  • Beatriz Tonhela Rocha Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)
  • Thais dos Santos Rodrigues Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

DOI:

https://doi.org/10.35700/ca201503%25p1824

Keywords:

Manipulador de alimentos. Boas Práticas. Salgadinhos. Mulheres. Doenças Transmitidas por Alimentos - DTA.

Abstract

Between the years of 2011 and 2014, 102 people - of which 82.35% were women - have been trained in food handling. During the same period, at the request of VISA Mariana / MG, a survey on the bacteriological quality of Snack foods marketed was carried out on the city, in order to verify their bacteriological quality when sold by bakeries, cafeterias and private salting.  82.61% of the 23 analyzed samples had some type of contamination and 13% of the analyzed samples were rejected for having the presence of Staphylococcus aureus and Escherichia coli. It is therefore concluded that the need for capacity building in food handlers is real: because the sanitary conditions of the establishments were poor, snack foods were storage at inadequate temperature and there was breach of duty of the Good Practice rules.

Author Biographies

Vera Lúcia de Miranda Guarda, Universidade Federal de Ouro Preto

Professora Associada IV do Departamento de Farmácia - Escola de Farmácia, da Universidade Federal de Ouro Preto - UFOP. Atua na área de qualidade de águas e coordena o Núcleo da Cátedra UNESCO: água, mulheres e desenvolvimento (NUCAT). Vencedora do prêmio Santander Universidade Solidária em 2013.

Aline Fonseca Bornachi, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Discente de Engenharia Ambiental e Farmácia - bolsista no projeto de Extensão Capacitação para Manipuladores de Alimentos da Cátedra UNESCO.

Beatriz Tonhela Rocha, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Discente de Engenharia Ambiental e Farmácia - bolsista no projeto de Extensão Capacitação para Manipuladores de Alimentos da Cátedra UNESCO.

Thais dos Santos Rodrigues, Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)

Discente de Engenharia Ambiental e Farmácia - bolsista no projeto de Extensão Capacitação para Manipuladores de Alimentos da Cátedra UNESCO.

Published

2016-02-17 — Updated on 2021-10-15

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How to Cite

Guarda, V. L. de M., Bornachi, A. F., Rocha, B. T., & Rodrigues, T. dos S. (2021). A importância da qualificação de manipuladores de alimentos: estudo de caso na produção de salgados na cidade de Mariana/MG. Caminho Aberto: Revista De extensão Do IFSC, (3). https://doi.org/10.35700/ca201503%p1824 (Original work published February 17, 2016)

Issue

Section

Artigos